Mevzuat
07.04.2015 tarih ve 29319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6637 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasına (ı) bendi ile yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu düzenleme ile yeni kurulan veya nakit sermaye artıran şirketlerde konulan veya artırılan nakit sermaye üzerinden TCMB faiz oranının %50’si (yurtdışından getirilen için %75) kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.
Kimler Yararlanabilir?
İndirimden finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere, şartları sağlayan sermaye şirketlerinin yararlanabilmeleri mümkündür.
İndirimde Uygulanacak Faiz Oranı Nedir?
TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları”ndan “Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)” faiz oranı uygulanmaktadır.
Bu faiz oranlarını www.evds.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca özel hesap dönemini seçen mükellefler ilgili hesap dönemi sona erdiği ayda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından en son açıklanan ticari kredi faiz oranını baz alarak indirimden faydalanacaklardır.
İndirim Hesabında Baz Alınacak Tarih
Sermaye şirketleri, nakdi sermaye artışına ilişkin kararının ticaret siciline tescil edildiği hesap döneminden itibaren, indirimden yararlanabilirler. Taahhüt edilen sermayenin kullanılabilmesi için nakdi olarak şirketin banka hesabına yatırılmış olması gerekmektedir.
İndirim uygulamasında sermayenin ödenme tarihi, tescil tarihinden önceki bir tarih ise hesaplamalarda tescil tarihi kullanılacak, ödenme tarihi tescil tarihinden sonra ise ödenme tarihi esas alınmalıdır.
Hesaplamalarda dikkate alınacak tutar sermayenin ortakları tarafından şirketin banka hesabına aktarılan tutar ile sınırlıdır. Bu durumda nakden şirketin banka hesaplarına yatırılmamış olan tutarlar indirim hesaplamasında dikkate alınamaz.
Şirketin ortakları tarafından sermaye artış kararı öncesinde şirket banka hesaplarına gönderilen sermaye avansları, ilgili şirketin bilançosunda Diğer Sermaye Yedekleri Hesabında tutulması kaydı ile kararın tescil tarihinden itibariyle indirim hesaplamasına dahil edilebilmektedir.
İndirim Hesaplamasın Dahil Edilemeyen Sermaye Artışlar Nelerdir?
Uygulama Süresi
5/7/2022 tarihinden sonra yapılan sermaye artırımlarında kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi dâhil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanmaktadır.
Söz konusu olan 5/7/2022 tarihinden önceki sermaye artışlarında süre hesaplaması 2022 hesap dönemi dahil olmak üzere 5 hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanacaktır.
İlgili hesap dönemlerinde kazanç yetersizliği sebebi ile dikkate alınamayan tutarlar uygulama süresi sonuna kadar endekslemeye tabi tutulmaksızın sonraki geçici dönemlerinde indirim konusu yapılabilmektedir.
Sermaye Azaltımında İndirim Uygulaması
Azaltılan sermaye tutarının ticaret sicil gazetesinde tescil edildiği aydan itibaren bu indirimden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.
İndirim Oranları Nelerdir?
İndirim oranı genel olarak %50’dir. Fakat sermayenin yurtdışından getirilmesi halinde bu oran %75 olarak uygulanacaktır.
Halka Açık Ortaklıklarda;
**Halka Açıklık Oranı %50 altında ise % 25
**Halka Açıklık Oranı %50 üzerinde ise % 50
**Nakdi olarak artırılan sermayenin, yatırım teşvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine ve teçhizat yatırımlarında ve/veya bu yatırımların inşasına tahsis edilen arsa ve arazi yatırımlarında kullanılması durumunda teşvik belgesinde yer alan sabit yatırım tutarla sınırlı olmak üzere, %25 olarak ilave indirim uygulanmaktadır.
İndirim Hesaplamalarında bulunan tutar sadece Kurumlar Vergisi Beyannamesinde indirime konu edilebilir. Geçici Vergi Beyannamelerinde bu indirim tutarı yıl sonu Ticari Kredi Faiz oranları bilenemeyeceğinden dolayı uygulanamamaktadır.
İndirim Uygulamasından yararlanan firmalar ilgili sermaye artışına ilişkin bilgi ve belge olarak banka hesap özetinin ilgili banka tarafından onaylı belgelerini ilgili vergi dairesine ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca bu hesaplamalar ilişkin bilgiler kurumlar beyannamelerinde ve şartlar dahilinde önceki yıllarda kullanılamayan nakdi sermaye artırımları ileriki dönemlerde geçici vergi beyannamelerinde ayrıca belirtilmelidir.
İndirim Tutarı Hesaplaması
İndirilebilecek Tutar = Nakdi Sermaye Artışı X Ticari Kredi Faiz Oranı X İndirim Oranı X Süre
Bu hesaplamada ay kesri tam sayılmak suretiyle, yılın kalan süresi için kıst dönem esasına göre indirim tutarı hesaplanmaktadır. Örneğin Haziran 2024 döneminde yapılan sermaye ödemesi ticaret sicil tescil tarihi Eylül 2024 ise süre olarak 4/12 alınacaktır.
Aynı örnekte tescil tarihi Şubat 2024 olsaydı süre olarak 7/12 alınacaktır.
Ticari Kredi Faiz Oranlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/portlet/K24NEG9DQ1s%3D/tr