1812 Yatırım Tabanlı Girişimci Destek Programı
Programın Amaç ve Hedefleri
Girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amaçlanmaktadır.
Uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının oluşturulması hedeflenmektedir.
Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.
Programın Aşamaları
Program 3 aşamadan oluşmaktadır. Her bir aşama tamamlandıktan sonra Tübitak tarafından uygun görülen projeler sonraki aşamaya geçmektedir.
Aşama 1 de girişimciler iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunmakta, uygulayıcı kuruluşlar iş fikirlerini değerlendirmekte, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmet sunulan aşamadır.
Bu aşamada girişimcilere mentorluk, iş birliği ağları oluşturma, eğitim vb. destekleri sağlayan Uygulayıcı Kuruluşlar, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin teknik ve ticari açıdan doğrulanması çalışmalarını yürütür. Aşama 1, girişimcilik proje desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanır.
Uygulayıcı Kuruluşlar, girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikri başvurularını toplayarak değerlendirecek, uygun buldukları iş fikirlerini ön kuluçkaya alarak iş fikri doğrulama süreçlerinden geçirecek ve nitelikli iş planı hazırlama hususunda girişimcilere destek olacaktır.
Aşama 2 de desteklenmesi uygun bulunarak Mükemmeliyet Mührü almaya hak kazanan iş planları için, TÜBİTAK tarafından girişimcilerden kuruluş tanımına uygun
3
şirket kurmaları talep edilir. Destek kapsamına alınan tutar karşılığında en fazla %5 hissesi için fon ile yatırım sözleşmesi yapar. Yönetim Kurulu bu oranı düşürebilir veya %5’ten daha düşük bir sabit oran belirleyebilir. BiGG Yatırım Çağrısında yatırım hisse oranı ilan edilir. Fonun yapacağı yatırım, hisse ortaklığı, hisseye dönüştürülebilir borç veya bunların her ikisinden oluşabilir.
Fon, kuruluşun tescili esnasında pay alabileceği gibi kuruluşun tescilinden sonra yapılacak sermaye artırımı yoluyla da kuruluşa ortak olabilir. Ancak fon, kuruluşun ortaklarından pay satın alarak kuruluşa ortak olamaz. Sermaye artırımı sonrasında fonun kuruluştaki hisse oranı belirlenmiş üst sınırı geçemez.
Hisseye dönüştürülebilir borç, fon ve kuruluş arasında akdedilecek ve 2/1/2014 tarih ve 28870 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği”ne uygun olarak hazırlanmış ayrı bir borç sözleşmesi ile düzenlenir.
Yatırım sözleşmesini takiben TÜBİTAK ile kuruluş arasında proje izleme sözleşmesi imzalanır. Kuruluşun iş planı çerçevesinde gerçekleştireceği kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme (ticari prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb.) faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüştürülmesi çalışmaları Aşama 2 dahilindedir.
Aşama 3 Kuruluşun bir önceki aşamada elde ettiği çıktıların , Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyellerinin arttırılmasını amaçlayan aşamadır. kuruluşun proje önerisi hazırlayarak TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurması ve teknolojik doğrulaması yapılmış projenin bu programa özel kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlar. Bu aşamada detay tasarım, ticari prototipin işlev ve performans bakımından iyileştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetler gerçekleştirilir.
TÜBİTAK 1812 kodlu Programın 2. Aşaması kapsamında destek alarak kurulmuş olan şirketler veya 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği alarak kurulmuş olan şirketler, destek bitiş tarihinden sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir.
4
1507 Destek Programına başvuru yapmak için çağrı döneminin bitmesini beklemeye gerek bulunmamaktadır. Prodis sayfası üzerinden başvuru yapılabilmektedir.
1812-BİGG Yatırım 2024 Yılı 1. Çağrısı
1812-BİGG Yatırım 2024 Yılı 2. Çağrısı
Uygulayıcı Kuruluşların Listesi
DESTEK SÜRESİ
Aşama 1 için sağlanacak destek ve süreleri uygulayıcı kuruluş belirleme çağrısında,
Aşama 2 için ek süreler de dahil olmak üzere en fazla 18 ay,
Aşama 3 için TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esaslarında belirtilen destek süreleri geçerlidir.
MÜKEMMELİYET MÜHRÜ DESTEK KAPSAMINA ALINAN TOPLAM BÜTÇE
Aşama 1 için sağlanacak destek tutarı ve içeriği uygulayıcı kuruluş belirleme çağrısında,
Aşama 2 için girişimcilik proje desteği en fazla 900.000,00 TL olup gerçekçi bir iş planı sunulması beklenmektedir. İş planının desteklenmesi uygun bulunması halinde panel değerlendirmeleriyle bütçe belirlenecektir. Belirlenen bu bütçe TÜBİTAK BİGG fonu ile %3 hisse karşılığında uygulayıcı kuruluşa aktarılacaktır.
Aşama 3 için TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esaslarında belirtilen hükümler geçerlidir.
KİMLER BAŞVURABİLİR ?
Teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, çağrıda belirtilen nitelikleri taşıyan, ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun kişiler başvuru yapabilir.
5
Girişimcinin daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı 2. Aşaması kapsamında destek almamış olması ve ön başvuru tarihi itibariyle herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almaması gerekmektedir.
KRİTER
Aşama 2 de panel değerlendirmeleri ile iş planları değerlendirilir. Bu değerlendirmelerde 3 kriter bulunmaktadır.
*İş Planının teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü
*İş Planının uygunluğu ve yapılabilirliği
*İş Planının ticarileşme potansiyeli
Bu aşamada en az 3 panelist katılımı ile değerlendirmeler yapılır. Panelistler dışında da TÜBİTAK tarafından bir moderatör belirlenir. Değerlendirmeler sonucunda Panel Ortak Raporu hazırlanır.
İZLEME VE SONUÇLANDIRMA
İş planı çerçevesinde dönemsel gerçekleşen faaliyetleri içeren İş Planı İlerleme Raporu (AYG312) en geç gerçekleşme dönemini takip eden ikinci ayın sonuna kadar TÜBİTAK’a sunulur. İş planı; AGY112, sözleşme, ve varsa rehber raporu doğrultusunda TEYDEB proje teknik uzmanı tarafından ön değerlendirmeye alınır. AGY112 gerektiğinde izleyici ile değerlendirilir. İzleyici yerinde ziyaretler yaparak İzleyici Raporu hazırlar.
Desteklenen projelerin, izleme süresinin son döneminde ve ticarileşme izleme süresi içerisinde gerçekleşen ticarileşme faaliyetlerinin sonuçları izlenir, değerlendirilir ve ticarileşme başarı durumu daha sonraki proje başvurularının değerlendirilmesinde kullanılır.
Ticarileştirme Planı değerlendirilmek üzere TÜBİTAK izleyici görevlendirir. İzleyici ticarileşme raporunu değerlendirir. Değerlendirme sonucu uygun bulunan projeler için ticarileşme izleme süreci başlatılır. Bu sürecin başlatılması izleyicinin projenin teknolojik çalışmalarının başarıyla tamamlandığını teyit etmesi koşuluna bağlıdır.
6
Ticarileşme izleme süreci başlatılan kuruluş, her ticarileşme dönemine ait ticarileşme raporunu yıl sonunu takip eden birinci ayın sonuna kadar sunar. Ticarileşme raporları TÜBİTAK tarafından ticarileşme izleyicisine gönderilir, ticarileşme izleyicisi kuruluşu yerinde ziyaret ederek ticarileşme raporunu değerlendirdiği ilgili ticarileşme dönemine ilişkin ticarileşme izleyici raporunu TÜBİTAK’a iletir.
İş Planı İlerleme Raporu (AGY312)
TÜBİTAK 1812 – Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı Uygulama Esasları
BAŞVURU FORMLARI
Programın 1. Aşamasında iş fikri başvuruları 1601 Programı çağrısı ile belirlenen Uygulayıcı Kuruluşlara yapılır. Programın 2. Aşamasında iş planı başvuruları ise 1. Aşamada başarılı bulunan girişimci tarafından PRODİS uygulaması üzerinden alınacaktır. Uygulayıcı Kuruluşların PRODİS üzerinden onay verdiği girişimciler 2. aşamaya başvurabilirler. Aşağıdaki 2. Aşama iş planı başvuru dokümanlarının başvuru öncesinde taslak olarak hazırlanması faydalı olabilir.
Taahhütname
AGY112 İş Planı
1812 Tahmini Maliyet Formları
ARDEB Muvafakatname Formu
Eş Yatırım Taahhütnamesi Formu
Uygulayıcı Kuruluş Adına Farklı Bir Tüzel Kişiliğin Yatırım Yapması Durumunda Eş Yatırım Taahhütnamesi Formu
Eş Yatırım Bilgi Formu
GCIP Ek Yatırım Formu
7
ÖNEMLİ BELGELER
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek Emisyon Prim Raporu
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek Emisyon Prim Raporu
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek Esas Sözleşme Tadil Metni
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek GK Toplantı Tutanağı
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek Hazirun Cetveli
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek sermaye beyanı
Ek 3 Şirketlere Yatırım Süreci-Örnek Tescil Talep Dilekçesi
TÜBİTAK BİGG Fonu Yatırım Kılavuzu
TÜBİTAK BİGG FONU Yatırım Süreçleri Bilgilendirme Sunumu
Kuruluş Bazlı Ön Kayıt Sunumu
TÜBİTAK BiGG Kurumsal Logosu
Yatırım ve Pay Sahipleri Sözleşmesi (YPSS)
1812 Proje İzleme Sözleşmesi